اسید استخری

اسید استخری

استفاده از استخر جزو مفرح ترین و محبوب ترین ورزش ها در در سراسر دنیا محسوب می شود. انتخاب استخر مناسب از جهت نوع کاربرد، وسایل تفریحی و مهم تر از همه میزان بهداشت  همواره مسئله چالش برانگیز برای بسیاری از افراد می باشد. به همین دلیل خیلی از افراد از داشتن استخر شخصی در خانه و ویلای خود استقبال می کنند. اما نگهداری اصولی از استخر و تجهیزات استخر مسئله ای بسیار مهم و تخصصی می باشد. تمیز نگه داشتن استخر و پاکیزه بودن آب آن به این دلیل آن که چندین ساعت متوالی به طور مستقیم با بدن در تماس است، بسیار حائز اهمیت می باشد. از اسید استخری به جهت گند زدایی دیواره ها و کف استخر (اسید شویی) و همچنین تنظیم میزان اسیدیته استخر استفاده می شود. در روند اسید شویی استخر ها از اسید موریاتیک، تری سدیم فسفات، اسید کلریدریک و در آخر به جهت خنثی کردن اسید موجود در کاسه استخر از سود قلیایی استفاده می شود.

اسید کلریدریک یا همان هیدروکلریک اسید کاربردهای مختلفی در صنایع داشته و از آن در استخرها به جهت تنظیم میزان اسیدیته آب و اسید شویی کاسه استخر استفاده می شود. معمولاً از اسید کلریدریک ۳۳% برای مصارف استخری استفاده میشود.

میزان اسیدی بودن استخر

اسید شویی استخر

رسوب آلودگی های موجود در آب باعث ایجاد جرم گرفتگی در دیواره ها و کف استخر می شود. این رسوبات علاوه بر مشکلاتی که برای سلامت افراد ایجاد می کند، باعث کدر شدن آب استخر و ایجاد ظاهری ناخوشایند برای استخر نیز می شود. یکی از راه هایی که برای از بین بردن این رسوبات پیشنهاد می‌ شود اسید شویی استخر می باشد.

به از بین بردن لایه نازک رسوبات ایجاد شده در دیواره ها و کف کاسه استخر اسید شویی می گویند. از این روش برای شست و شوی استخر، جکوزی، سونا و … استفاده می شود.

به دلیل استفاده از اسید های قوی و خطرناک در این فرایند لازم است تا اسید شویی استخر توسط افراد مطلع انجام گیرد. روند اسید شویی استخر با توجه به سر بسته یا رو باز بودن استخر متفاوت است.

اسید شویی استخر چیست؟

اسید شویی استخر روشی است که از آن برای تمیز کردن سطوح استخر استفاده می شود.اسیدهایی که برای شست و شوی سطوح استخر مورد استفاده قرار می گیرند، محلول‌های شیمیایی هستند که برای تمیزی و شستشوی سطوح استخر و اجزاء غیرفلزی آن به کار می‌روند. این اسیدها عمدتاً برای از بین بردن رسوبات کلسیمی، سنگ‌زنی، و لکه‌های دیگر موجود بر روی دیوارها، کف استخر، و سایر سطوح استفاده می‌شوند. از اسیدشویی برای حذف رسوبات معمولاً اسیدهای هیدروکلریک یا اسیدهای دیگری مانند اسید سیتریک استفاده می‌شود. محلول اسیدی با کمک برس، اسفنج یا سایر وسایل شوینده به سطوح استخر اعمال می‌شود، و سپس با آب شسته می‌شود.
استفاده از اسید شویی باید با احتیاط انجام شود، و دستورالعمل‌های تولیدکننده و توصیه‌های ایمنی باید رعایت شوند. افراد باید از ابزارهای محافظ مانند دستکش و عینک حفاظتی استفاده کنند تا از تماس مستقیم با اسیدها جلوگیری شود.

مناسب ترین زمان برای اسید شویی استخر

زمان مناسب برای اسید شویی استخر، به عوامل مختلفی بستگی دارد. اگر سطوح استخر دارای لکه بودند و با استفاده از فرچه و جاروی استخری موفق به برطرف کردن آنها نشدید، زمان اسید شویی استخر فرا رسیده است.  همچنین در صورت وجود جلبک در استخر و سبز شدن رنگ آب استخر و کارساز نبودن روش های معمول از بین بردن جلبک ها، می توانید از اسید شویی استفاده کنید. البته دما هم در زمان اسید شویی استخر نقش دارد و بهترین زمان برای اسید شویی استخر در فصل‌های گرم و معتدل است. زیرا دمای بالا باعث افزایش کارایی اسید شویی می‌شود.اگر از استخر خود در فصل تابستان استفاده فراوان می‌کنید، اسید شویی را به اواخر پاییز موکول کنید. این زمان مناسب است چرا که فصل استفاده از استخر به پایان می‌رسد و زمان کافی برای استراحت استخر فراهم می‌شود.سعی کنید اسیدشویی را در زمان‌هایی انجام دهید که استخر تحت تأثیر سایه قرار نگیرد. این کار مانع از ایجاد لکه‌های اسید شویی بر اثر نور خورشید مستقیم می‌شود.

چه نوع استخرهایی قابلیت شستشو با اسید دارند؟

استخرهای ساخته شده از مواد مختلف می‌توانند به طور عمومی با استفاده از اسید شسته شوند. اینکه یک استخر قابلیت شستشو با اسید دارد یا خیر، به جنس و ساختار مواد استخر بستگی دارد. در ادامه، نوعی از استخرهایی که معمولاً قابلیت شستشو با اسید را دارند ذکر شده است:

  • استخرهای ساخته شده از تایل (کاشی‌های سرامیکی) معمولاً قابلیت خوبی برای شستشو با اسید دارند.
  • استخرهای ساخته شده از فایبرگلاس نیز معمولاً قابلیت شستشو با اسید را دارند. این مواد معمولاً مقاوم در برابر اثرات شیمیایی هستند.
  • استخرهایی که از مواد PVC  استفاده می‌کنند، معمولاً قابلیت شستشو با اسید را دارند. اما باید مواد شیمیایی مورد استفاده در اسید شویی با مواد اجزای استخر سازگار باشد تا به آسیب به استخر نرسد.
  • استخرهای ساخته شده از بتن معمولاً به دلیل موادی که در ساختار آن‌ها وجود دارد، قابلیت شستشو با اسید را دارند. اما باید مواد شیمیایی مناسبی برای این نوع استخرها استفاده شود تا به ساختار بتن آسیب نرسد.

مراحل اسید شویی استخر:

1.آماده‌سازی استخر:

در این مرحله، استخر باید آماده شود. این مرحله شامل تخلیه یا کم کردن حجم آب استخر، حذف اجسام غیر ضروری و تمیزکاری سطوح می‌شود.توجه داشته باشید که هنگام تخلیه ی استخر بایستی ابتدا تمامی کثیفی ها را پاک کنید و در صورتی که استخر شما از سیستم پر کن خودکار برخوردار است، آ« را خاموش نمایید. بعد از تخلیه ی کامل استخر می توانید اسید شویی استخر را شروع کنید.

2.آماده سازی مواد لازم:

برای انجام اسید شویی استخر بایستی مواد لازم اسید شویی که معمولا 1 گالن  اسید(3.8 لیتر) و یک گالن آب است را بایستی فراهم کنید. سپس لازم است که از تجهیزات حفاظتی مانند: لباس ایمنی، ماسک، دستکش،چکمه و عینک برای محافظت از خود استفاده کنید.

3. آزاد سازی مسیرها:

اطمینان حاصل شود که مسیرها و فضاهای اطراف استخر آزاد و دسترسی به سطوح کف، دیوارها و لبه‌ها برای اسیدشویی امکان پذیر است.

4.تهویه مناسب:

داشتن تهویه مناسب در زمان اسیدشویی بسیار ضروری است. اطمینان حاصل نمایید که فضاهای بسته شده و کم تهویه فضاها، تهویه مناسب را فراهم می‌کنند.

5. تهیه محلول اسید:

در این مرحله باید محلول اسید را تهیه کنید.اسید معمولاً با آب ترکیب می‌شود تا یک محلول اسیدی به دست آید. اندازه‌گیری و مخلوط کردن دقیق اسید اهمیت دارد.

6. اعمال محلول اسیدی:

در این مرحله محلول اسیدی روی سطوح استخر اعمال کنید. می توانید این کار را به وسیله اسپری، برس، یا دستمال اسفنجی نیز انجام دهید.

7.توزیع یکنواخت اسید:

برای اینکه اسید اثر بیشتری داشته باشد باید آن را به صورت یکنواخت بر روی تمامی سطوح بریزید.

8.زمان نگهداری:

اسید برای یک مدت زمان مشخصی بر روی سطوح باقی می‌ماند تا فرصت از بین بردن و واکنش نشان دادن به آلودگی‌ها و لکه‌ها را داشته باشد.

9. شستشو و تمیزکاری:

پس از گذشت زمان مورد نیاز برای ماندن اسید بر روی سطوح، اکنون سطوح با آب تمیز کنید و از اسید خارج کنید. تمیزکاری بایستی با  دقت انجام شود تا هیچ اسیدی در استخر باقی نماند.

10. تزریق آب تازه:

بعد از شستشو، آب تازه به استخر تزریق کنید تا غلظت اسید کاهش یابد و pH استخر به حالت مطلوب باز گردد.

11.مانیتورینگ pH و مواد شیمیایی:

پس از اعمال اسیدشویی، pH و میزان مواد شیمیایی مانند کلر و ترکیبات دیگر را بررسی کنید و اطمینان حاصل نمایید که مقادیر به حالت مطلوب باز گشته‌ اند.

تجهیزات مورد نیاز برای اسید شویی استخر

اسیدشویی استخر مهم است زیرا این فرآیند به تمیز نگه داشتن و حفظ کیفیت آب استخر کمک می‌کند. برای انجام اسید شویی استخر به تجهیزاتی نیاز دارید که با استفاده از آنها عملیات اسید شویی استخر انجام می شود. تجهیزاتی مانند:

  • دستکش
  • اسید
  • ماسک
  • شیلنگ باغبانی بدون نازل
  • قوطی آب
  • لباس های ایمنی
  • پمپ شناور
  • بوت های بلند
  • عینک ایمنی
  • فرچه استخر
  • کاسه
  • خاکستر سودا
  • مخزن اسید
  • پمپ اسیدشویی
  • دستگاه های تهویه

نکات مهم ایمنی در اسید شویی استخر:

  • جهت انجام اسید شویی حتماً باید از لباس، دستکش، عینک و ماسک مخصوص استفاده کنید.
  • حتما از تماس اسید با پوست و ورود بخارات آن به چشم و بینی خود جلوگیری کنید.
  • در صورت تماس اسید با پوست به سرعت محل مورد نظر را با آب زیاد شستشو دهید و به پزشک مراجعه کنید.
  • در هنگام اسید شویی استخر های رو بسته باید هواکش ها روشن باشند تا گاز حاصل از اسید را خارج کنند.
  • جهت رقیق سازی اسید حتما از آب استفاده کرده و به هیچ عنوان اسید را با اسید دیگری ترکیب نکنید.
  • برای رقیق سازی اسید باید به حجم مشخصی از آب اسید را اضافه کنید. توجه داشته باشید که نباید این کار را برعکس انجام داده و به ظرف حاوی اسید آب را اضافه کنید زیرا این حرکت موجب واکنش شدید اسید با آب می شود.
  • توجه داشته باشید تا اسید با فلزهای حاشیه استخر و تجهیزات استخری برخورد نکند.
اسید شویی استخر

نگهداری از استخر

نگهداری از استخر ها شامل چند مورد می باشد.

  1. برسی دوره ای تجهیزات استخری اعم از پمپ های استخر، سیستم فیلتراسیون استخر، سیستم گرمایشی، کلرزن و …
  2. برسی شبکه فاضلاب و لوله استخر
  3. برسی سیستم روشنایی و برق استخر
  4. شست و شوی دوره ای کاسه استخر
  5. تنظیم میزان اسیدیته و دیگر عناصر در آب

در رابطه با نگهداری از استخر عمومی و شخصی هر کدام از موارد ذکر شده در بالا باید به صورت هفتگی یا ماهیانه چک شوند.


آلودگی های استخری

استفاده از استخر غیر استاندارد و آلوده می تواند باعث بروز بیماری هایی مانند قارچ پوستی، انگل، اسهال خونی، بیماری های پوستی، بیماری های تنفسی،  عفونت دستگاه تناسلی و … بشود. توجه به میزان شفافیت و رنگ آب بسیار مهم می باشد زیرا این دو عامل به طور مستقیم با میزان تمیزی آب رابطه دارند.

برای جلوگیری و از بین بردن آلودگی های آب استخر لازم است تا با انواع آلودگی های استخری آشنا شده و برای رفع هر کدام از آن ها با روش و ابزار خاصی اقدام کنیم.

آلودگی ناشی از مواد فیزیکی و نامحلول: مواد نامحلول مانند مو و پوست و … که توسط شناگران وارد آب استخر می شود.

آلودگی ناشی از مواد شیمیایی: ترکیب مواد شیمیایی موجود در آب و مواد ضدعفونی کننده با ترشحات آزاد شده از شناگر ها باعث آلودگی شیمیایی آب استخر می شود. برهم خوردن تعادل شیمیایی آب باعث آلودگی شیمیایی استخر میشود.

آلودگی ناشی از میکروارگانیسم ها: آب آلوده بستر مناسبی برای رشد و تکثیر قارچ ها و باکتری ها فراهم کرده و باعث آلودگی میکروبیولوژی آب استخر می شود.

شفاف سازی آب استخر

برای ضدعفونی کردن و شفاف سازی آب استخر ها لازم است تا به چند نکته توجه شود. اخلال در سیستم فیلتراسیون، برهم خوردن میزان عناصر شیمیایی موجود در آب، برهم خوردن میزان اسیدیته آب و میزان PH آب و اختلال در دمای آب از دلایل کدر بودن آب استخر می باشد.

با استفاده از کیت های استخری می توان میزان اسیدیته، کلر آزاد و محلول و … را در آب استخر اندازه گیری کنید. در در صورت متعادل نبودن اعداد ظاهر شده بر روی کیت استخری به آب استخر کلر یا دیگر مواد ضدعفونی کننده و مواد منعقد کننده جهت شفافیت آب استخر اضافه می شود.

4.9/5 - (16 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آیا نیاز به مشاوره دارید ؟