استخر پلیمری

استخر پلیمری

استخر پلیمری چیست؟

استخر پلیمری، نوعی محوطه محافظت شده برای ذخیره آب است که با دیواره های پلاستیکی از جنس پلیمر ساخته شده و در حوزه هایی مانند کشاورزی، پرورش ماهی و… کاربرد دارد.

در سال های اخیر و در حوزه های صنعت و کشاورزی، همواره ذخیره آب در ابعاد وسیع، یکی از دغدغه های اصلی بوده است. مشکل کم آبی و همچنین افزایش روزافزون دمای هوا که موجب هدررفت حجم قابل توجهی از آب می گردد، موجب شده تا صنعتگران، به دنبال راه موثری برای نگهداری و ذخیره آب در حوزه های مورد نیاز خود باشند. یکی از این روش ها، استفاده از استخر پلیمری است. ویژگی های خاص این استخرها، منجر شده تا امروزه استفاده از آن ها، افزایش چشمگیری داشته باشد.

یکی از بهترین و مدرن ترین شیوه ها برای جبران هدررفت آب و تولید آب در مناطق خشک و کم باران، استفاده از روش تولید آب از هوا است. اگر علاقمندید در رابطه با تولید آب از هوا و تکنولوژی های آن بیشتر بدانید، پیشنهاد می شود مقاله مربوط به تولید آب از هوا را در وبلاگ اطلس موج آبتین مطالعه نمایید.

اجرای استخر پلیمری

اجرای استخر پلیمری

مراحل ساخت و اجرای یک استخر پلیمری، به شرح زیر است:

  • به منظور ساخت یک استخر پلیمری، ابتدا باید اطلاعات لازم درباره نوع خاک و ابعاد استخر به دست آید. استخرهای پلیمری را می توان به سه شکل داخل زمین، روی زمین و یا ترکیبی، حفر کرد.
  • پس از کسب اطلاعات و تصمیم گیری در خصوص نوع حفاری، عملیات خاک برداری انجام می شود و با شیب مناسب خاک که در اغلب موارد، 1 به 1 و یا 45 درجه است، عملیات اجرا می گردد.
  • در مرحله بعد، کلیه سطوح از جمله کف و دیواره های فضای خاک برداری شده، باید به خوبی مسطح شده و هر گونه جسم تیز و سختی مانند سنگ و اشیاء خارجی، از آن جدا گردد. در صورتی که امکان حذف و برداشتن اجسام وجود نداشته باشد، می توان از عملیاتی تحت عنوان زیرسازی، با استفاده از آهک یا کاهگل استفاد کرد که به پوشاندن سطح جسم کمک می کند.
  • کانال های موازی با استخر که به فاصله حدود 50 سانتی متری دیواره حفر می شوند و به منظور قرارگیری ورقه های پلیمری مورد استفاده قرار می گیرند، مرحله دیگر اجرای استخر پلیمری هستند.
  • در مرحله بعد، ورقه های پلیمری در کانال های آماده شده قرار گرفته و با استفاده از عملیات جوشکاری و همچنین به کمک مصالح، به خوبی محکم می شوند.
  • آبگیری نیز آخرین مرحله از اجرای این استخرها است که باید در 2 تا 3 مرحله صورت گیرد.

به یاد داشته باشید که استخر پلیمری نیز درست مانند استخرهای سنتی و سایر مجموعه های آبی، به انواع تجهیزات استخر نیاز دارد. تجهیزاتی مانند پمپ استخر، فیلتر شنی، مبدل حرارتی استخر و … . قطعا بدون وجود تجهیزات استخر و وسایل و دستگاه های تصفیه استخر، هیچ استخری قابل راه اندازی نیست.

موارد کاربرد استخرهای پلیمری

پلیمر مورد استفاده در استخرهای پلیمری، درست مانند لوله استخر، اغلب از جنس پلی اتیلن و پلی وینیل کلراید (پی وی سی PVC) است که بسته به کاربری استخر و همچنین ابعاد آن، مورد استفاده قرار می گیرد. از جمله مهم ترین موارد استفاده از این استخرها می توان به موارد زیر اشاره کرد که به دلیل مزایای چشمگیر آن ها، از اهمیت ویژه ای نیز برخوردار است.

  • کشاورزی
  • پرورش آبزیان
  • حوضچه های تبخیر در نیروگاه ها
  • حوضچه های تصفیه آب
  • ایزوله کردن منابع آب زیرزمینی
  • زیباسازی استخرهای شنا

اگر تمایل دارید در رابطه با لوله کشی استخر و لوله های استخر، انواع آن ها و مزایا و معایب هریک بیشتر بدانید، پیشنهاد می شود مقاله لوله استخر را در وبسایت اطلس موج آبتین مطالعه نمایید.

استخر پلیمری کشاورزی

استخر پلیمری کشاورزی

استخر پلیمری کشاورزی را می توان مهم ترین مورد استفاده از ورق های پلیمر در ساخت استخر دانست. عوامل متعددی منجر شده که امروزه استخرهای پلیمری، یکی از بهترین گزینه های کشاورزان به منظور آبرسانی به محصولاتشان باشد. از سویی کمبود آب و اهمیت ذخیره آن، منجر شده تا بهترین و کارآمدترین شیوه به منظور حفظ آب، به کار گرفته شود. از سوی دیگر، دشواری حفر استخرهای بتنی که نیازمند صرف هزینه و وقت بسیاری هستند، موجب شده تا راه ساده تری چون استخرهای پلیمری مورد توجه قرار گیرد.

در این میان، استخرهای خاکی نیز به دلیل هدر رفت بالای آب، کاملا منسوخ شده اند. به طور کلی می توان گفت مزایای متعدد استخر پلیمری، موجب شده تا صنعتگران در زمینه های مختلف، از جمله کشاورزی، بیشتر از آن استفاده کنند.

استخر ژئوممبران

همانگونه که گفته شد، در ساخت استخرهای پلیمری، از انواع ورق های پلیمر در جنس های مختلف استفاده می شود. یکی از انواع رایج این ورق ها، عایق ژئوممبران است که محبوبیت بیشتری در این حوزه دارد. رول های ژئوممبران، به راحتی و پس از حداکثر دو روز، قابل اجرا و بهره برداری در محوطه استخر هستند که همین امر موجب می گردد تا این استخرها، طرفداران بسیاری داشته باشند.

علاوه بر این، استخرهای ژئوممبران، مزایا و خواص ویژه دیگری نیز دارند که به محبوبیت و همچنین اهمیت آن ها می افزاید.

مزایای استخر پلیمری

  • از مهم ترین ویژگی ها و مزایای استخرهای پلیمری، می توان به سرعت اجرای آن ها اشاره کرد. در حالی که استخرهای سنتی بتنی، دست کم به 20 روز زمان برای اجرا نیاز دارند، استخرهای پلیمری، در کمتر از 3 روز پس از گودبرداری، اجرا می شوند و به سرعت قابل استفاده خواهند بود.
  • علاوه بر زمان، صرفه جویی در هزینه نیز از دیگر ویژگی های استخر پلیمری است. بر اساس برآوردهای انجام شده، می توان گفت که هزینه اجرای این استخر، حدود 40 درصد کمتر از استخرهای بتنی و سنتی است.
  • عامل مهم دیگر در استخرهای پلیمری، ایجاد عایق تقریبا 100 درصدی در برابر هدررفت آب است که در حوزه های کشاورزی و صنعت، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
  • استخرهای پلیمری، همچنین به دلیل دارا بودن مقاومت بالا در برابر نور آفتاب و یخ زدگی، از عمر طولانی برخوردارند. به طوری که عمر مفید آن ها، قریب به 50 سال تخمین زده شده است.
  • نداشتن محدودیت های فیزیکی، مانند محدودیت در ابعاد و محل قرار گیری و همچنین قابلیت جابجایی، از دیگر عواملی است که استخرهای پلیمری را برتر از استخرهای سنتی قرار می دهد. این امر موجب می شود تا مصرف کنندگان، علاوه بر اجرای استخر در ابعاد مورد نظر خود، نگران هزینه های صرف شده نباشند و بتوانند در صورت جابجایی محیط، استخر را نیز جابجا کنند.

از دیگر مزایای استخر پلیمری می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • قابلیت تغییر ابعاد پس از ساخت
  • مقاوم در برابر بازه دمایی 40- تا 70+ درجه سانتی گراد
  • مقاوم در برابر اشعه ماورای بنفش که می تواند منجر به آلودگی آب خصوصا برای آبزیان گردد.
  • دارای خاصیت ارتجاعی که موجب مقاومت در برابر عوامل طبیعی مانند زلزله و حرکت گسل ها می گردد.
معایب استخر پلیمری

معایب استخر پلیمری

در کنار مزایای بسیار و قابل توجه استخرهای پلیمری، این استخرها معایبی نیز دارند که از جمله مهم ترین آن ها، می توان به عدم انعطاف پذیری ورق های پلیمر در زوایا و گوشه ها اشاره کرد که موجب شکنندگی ورق در برخی موارد می گردد. با این حال، سهولت ترمیم و تعمیر این ورق ها، موجب می شود تا نگرانی چندانی در این باره وجود نداشته باشد.

علاوه بر این، بسترسازی و زیرسازی های مورد نیاز برای ساخت استخر پلیمری، گاهی ممکن است زمانبر و هزینه بر باشد. با این وجود، از آن جا که این زیرسازی در ساخت سایر انواع استخر سنتی نیز لازم و ضروری است، می توان آن را به طور کلی در زمره سختی کار ساخت استخر و محوطه ذخیره آب، به شمار آورد.

استخرهای پلیمری، ممکن است با مواردی مانند جلبک زدگی روبرو شده و کار را برای مصرف کنندگان، خصوصا در حوزه پرورش آبزیان، دشوار نمایند.

علاوه بر این، در برخی موارد که استخرهای پلیمری، به صورت دو منظوره احداث می شوند، ممکن است به دلیل وجود برخی مواد شیمایی مضر، این موضوع به افزایش مرگ و میر آبزیان پرورشی در آن ها منجر گردد. از این رو، فعالان حوزه پرورش آبزیان، در صورت تمایل به استفاده از استخر پلیمری باید با مشورت و همکاری متخصصان، از پوشش های الیافی و ترکیبی استفاده نمایند تا تناسب بیشتری با حیات آبزیان داشته باشد.

سوالات متداول

1- مهمترین موارد کاربرد استخر پلیمری کدام اند؟

استخرهای کشاورزی، پرورش آبزیان، حوضچه های تبخیر نیروگاه های انرژی، حوضچه های تصفیه آب و … .

2- مزایای استخر پلیمری کدام اند؟

ایجاد عایق 100 درصدی در برابر هدررفت آب، اجرای سریع و کم هزینه، طول عمر بالا و نداشتن محدودیت های فیزیکی.

3- معایب استخر پلیمری کدام اند؟

شکنندگی ورقه های پلیمر، احتمال جلبک زدگی، احتمال آلودگی های شیمیایی.

4.7/5 - (13 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آیا نیاز به مشاوره دارید ؟