تاسیسات استخر

تاسیسات استخری به تازگی به تأسیسات ساختمانی اضافه شده و در این حوزه قرار گرفته است. چرا که در گذشته ، استخرها فقط مختص اماکن عمومی مانند ورزشگاه ها بودند و بیشتر حکم ورزشی و تفریحی عمومی را داشتند ، اما امروزه به دلیل گرایش زیاد مردم به استفاده از استخر ، در بسیاری از خانه ها و برج های مسکونی ، هتل ها و ویلاها ، وجود استخر یکی از ملزومات ساختمان است. بدین ترتیب امروزه تأسیسات استخری نیز به عنوان یکی از شاخه های تأسیسات ساختمانی تعریف شده و مراجع و منابع مختلفی برای آموزش و تدریس این نوع از تأسیسات گردآوری و تهیه شده اند. حتی بخش تأسیسات استخری به کتب درسی هنرستان هم اضافه شده است. در ادامه به بررسی جزئیات این نوع از تأسیسات خواهیم پرداخت.

تعریف تاسیسات

واژه تأسیسات به لحاظ لغوی جمع کلمه تأسیس بوده و خود تأسیس نیز به معنی احداث ، ساخت و بنیانگذاری است. بطور کلی تاسیسات ساختمانی و همچنین تاسیسات استخر در اصطلاح به مجموعه سیستم ، تجهیزات و دستگاه هایی اطلاق می شود که جهت تجهیز نمودن ساختمان یک مکان برای ایجاد شرایط مطلوب و استاندارد بکار می روند. البته این یک تعریف کلی از تأسیسات است و اگر بخواهیم دقیق تر وارد این مقوله شویم ، قبل از هرچیزی باید بگوییم تاسیسات ساختمانی ، خود به چند بخش مختلف تقسیم می گردد که در این مقاله تهیه شده توسط شرکت اطلس موج به آن پرداختیم ؛

تاسیسات استخر

انواع تاسیسات

۱ – تاسیسات ابنیه  :

این شاخه از تاسیسات ساختمانی ، مربوط به کارهای ساختمانی از قبیل بتن ریزی ، آرماتور بندی ، سقف گذاری ، دیوار چینی ، نازک کاری ، نما سازی و کلیه امور مربوط به حوزه عمران و معماری ساختمان می باشد.

۲ – تاسیسات مکانیکی :

این شاخه از تاسیسات ساختمانی و تاسیسات استخری ، مربوط به سیالات (مایعات و گازها) است. در واقع می توان گفت کلیه عملیات و امور تأسیساتی که بر روی سیالات انجام می گیرد ، مربوط به تأسیسات مکانیکی می باشد ، که از جمله آن ها می توان گردش آب ، گرمایش و سرمایش آب و گرمایش و سرمایش هوا را نام برد. تأسیسات مکانیکی خود به چند دسته دیگر تقسیم می شود که جلوتر در رابطه با آن ها صحبت خواهیم کرد.

۳ – تاسیسات برقی :

تأسیسات برقی شامل کلیه سیم کشی ها و کابل کشی های ساختمان از قبیل سیم کشی های برق و تلفن بوده و یکی از اصلی ترین بخش های تأسیسات ساختمانی به حساب می آید. لاذم به ذکر است این شاخه از تأسیسات به عنوان یک رشته تحصیلی کامل در مدارس و دانشگاه ها تدریس می گردد.

انواع تاسیسات مکانیکی  :

همانطور که بالاتر گفته شد ، یکی از مهم ترین شاخه های تأسیسات ساختمانی و تاسیسات استخر ، به تأسیسات مکانیکی اختصاص دارد. خود تأسیسات مکانیکی نیز دارای چند دسته می باشد که در اینجا به معرفی آن ها می پردازیم؛

تأسیسات آبرسانی: وظیفه تأسیسات آبرسانی گردش آب در ساختمان است. این تأسیسات از کنتور آغاز شده و منابع ذخیره آب ، پمپ های آبرسانی و لوله های آب ساختمان را شامل می شود.

تأسیسات فاضلاب: این تأسیسات به منظور جمع آوری فاضلاب ساختمانی (آب خروجی از حمام ، توالت ، روشویی و ..‌.) و هدایت آن به سمت شبکه فاضلاب شهری ، ایجاد می شود.

تأسیسات گازرسانی: وظیفه این تأسیسات انتقال گاز می باشد. تأسیسات گازرسانی از ایستگاه های تقلیل شروع شده ، لوله کشی ها و شیر آلات گاز را دربرگرفته و در انتها به شومینه ها ، اجاق های گاز و سایر وسایل گازسوز مصرفی در ساختمان ختم می شود.

تأسیسات گرمایش و سرمایش: این نوع از تأسیسات و تاسیسات استخر به منظور مطلوب نگه داشتن دمای ساختمان ، کار گذاشته می شود. در بسیاری از ساختمان ها گرمایش و سرمایش محیط ، به واسطه آب و جریان آن انجام می گیرد. برای این منظور یک سیستم گرمایشی-سرمایشی تحت عنوان پکیج ، برای ساختمان درنظر می گیرند که داخل شبکه های این سیستم ، آب جریان دارد. گرم کردن آب و توزیع آن داخل شبکه ها ، موجب تبادل حرارت و در نتیجه گرم شدن محیط می گردد. در مورد سرمایش هم دقیقاً مشابه همین امر اتفاق می افتد. البته ناگفته نماند سیستم گرمایشی و سرمایشی پکیج ، نیازمند تجهیزاتی همچون رادیاتور ، فن کوئل و شوفاژ می باشد.

تأسیسات آتش نشانی: تأسیسات آتش نشانی با هدف اطفای حریق در داخل ساختمان ها اجرا شده و شامل مخازن ذخیره آب ، پمپ های آتش نشانی و لوله کشی های مخصوص آتش نشانی (جعبه های فایرباکس در دیواره ها و سیستم لوله کشی اسپرینکلر) می باشد.

تأسیسات استخری:

تاسیسات استخر و جکوزی

انواع تاسیسات استخری

قبل از هرچیزی باید بگوییم تأسیسات استخر شامل تأسیسات ابنیه تاسیسات استخر خانگی و تاسیسات استخر شنا هم می شود. یا به بیان دقیق تر ، داخل تأسیسات استخری ، از تأسیسات ابنیه هم استفاده می شود. که از جمله این موارد می توان کاسه استخر ، کاسه جکوزی ، مباحث مربوط به آب بندی و بتن ریزی را نام برد که همگی در دسته تأسیسات ابنیه قرار دارند.

سیستم هیدرولیک استخر:

این قسمت شامل لوله استخر و اتصالات و به طور کلی سیستم لوله کشی مجموعه آبی است که وظیفه آن جمع آوری ، حمل و نقل و عبور دادن آب از بخش های مختلف مانند تصفیه خانه و موتورخانه است. در واقع آب ، به وسیله سیستم لوله کشی ، از کاسه استخر و جکوزی جمع آوری شده و به سمت موتورخانه هدایت می شود و پس از عبور کردن از تمامی تجهیزات موتورخانه ، دوباره به سمت کاسه استخر و جکوزی باز‌می گردد.

نکته قابل توجه در مورد سیستم هیدرولیک تاسیسات استخر و جکوزی این است که جنس لوله و اتصالات مورد استفاده می بایست از UPVC یا همان PVC  سخت شده باشد. چرا که این متریال تمامی استانداردهای آبرسانی را دارا بوده و به لحاظ بهداشتی برای انتقال آب شرب کاملاً مناسب می باشد. از دیگر مزایای قابل ذکر لوله و اتصالات UPVC  ، تحمل فشار بالا و نیز تحمل دمای بالای آن ها (تا ۶۰ درجه سانتیگراد) است. البته در گذشته در سیستم لوله کشی استخرها از متریال های دیگر هم استفاده می شد اما امروزه پیشنهاد تمامی استانداردهای اروپایی و آمریکایی ، استفاده از سیستم لوله کشی UPVC است.

تجهیزات استخر:

این قسمت شامل تجهیزات تصفیه ، تجهیزات گندزدایی و تجهیزات گرمایشی و سرمایشی است که تمامی این ها با یک ترتیب استاندارد و از قبل تعریف شده ، به صورت سری یا گاهاً موازی پشت سرهم قرار گرفته و اصطلاحاً اسمبل می شوند و هرکدام اعمال مختلفی مانند گندزدایی ، تصفیه فیزیکی و شیمیایی و گرم یا سرد کردن آب را به ترتیب انجام می دهند. از جمله این تجهیزات می توان دیگ های بخار ، دیگ های آب گرم ، فیلترهای شنی ، مبدل های حرارتی و پمپ های تصفیه را نام برد. مجموعه این تجهیزات و دستگاه ها ، در نهایت موتورخانه استخر و جکوزی را تشکیل می دهند. خود موتورخانه نیز شامل سه واحد کلی گرمایش ، تصفیه و پمپاژ آب می باشد.

تاسیسات استخر

تاسیسات استخر خانگی  

واحد گرمایش استخر و تاسیسات استخر ، همانطور که از نامش پیداست ، قسمتی است که وظیفه کنترل و تنظیم دمای آب ورودی به استخر را برعهده دارد. یکی از مهمترین تجهیزات مورد استفاده در این بخش ، مبدل های حرارتی هستند که کار آن ها رساندن دمای آب به درجه مطلوب و همچنین جبران افت دما درصورت وجود ، می باشد.

بطورکلی درجه حرارت مطلوب برای تاسیسات استخر خانگی و استخرهای مختلف ، چیزی بین ۲۵ تا ۲۸ درجه سانتیگراد است. که این عدد برای یک استخر خانگی معمولی °۲۶+ می باشد.

واحد تصفیه نیز یکی از مهم ترین بخش های موتورخانه استخر است که خود به دو قسمت تصفیه فیزیکی و تصفیه شیمیایی آب تقسیم می گردد. بخش تصفیه فیزیکی شامل تجهیزات مهمی از جمله فیلترهای شنی و پمپ های تصفیه می باشد. پمپ های تصفیه آب وظیفه زباله گیری و پمپاژ آب در سیستم تصفیه را برعهده دارند. فیلترهای شنی نیز با عبور دادن آب از یک مخزن حاوی سیلیس ، آب را از هرگونه آلودگی های فیزیکی کوچک پاک نموده و آن را کاملا شفاف می نمایند. تصفیه شیمیایی آب استخر نیز به وسیله مواد شیمیایی مختلف از جمله کلر و برم صورت می گیرد.

ساخت استخر

پیشنهاد می کنیم مقاله ساخت استخر را برای اگاهی از هزینه های اجرایی و طراحی استخر مطالعه کنید >>

در مورد جنس تجهیزات مورد استفاده در تاسیسات استخر خانگی نیز می توان گفت به دلیل استفاده از کلر و اسید در آب استخر ، حتی الامکان باید از بکار بردن تجهیزات فلزی دوری نموده و به جای آن از متریال های غیرفلزی استفاده کرد که خوشبختانه امروزه تمامی آن ها قابل دسترس می باشند.

ناگفته نماند که تجهیزات مورد استفاده در تأسیسات استخر، در مجموعه های آبی مختلف ، باهم تفاوت دارد. نوع این تجهیزات به عوامل مختلفی از جمله موارد کاربرد استخر و فضای استخر بستگی دارد. به عنوان نمونه در استخرهای سرپوشیده ، علاوه بر آب ، باید برای محیط نیز سیستم های گرمایشی و سرمایشی درنظر گرفته شود. که این مسئله در استخرهای سرباز وجود ندارد. محل قرارگیری سیستم های گرمایشی و سرمایشی محیط نیز در قسمتی از موتورخانه است.

برای مشاره رایگان و آگاهی از هزینه تجهیزات و تاسیسات استخر و جکوزی با شماری های درج شده تماس حاصل فرمایید :

مشاوره تاسیسات استخر

021-88784687

021-88784682